4857 sayılı iş kanunu 63 maddesine göre genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kaç saattir?
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Normal haftalık çalışma süresi Madde 4 – Genel olarak haftalık en çok çalışma saati 45 saattir.
4857 sayılı iş kanunu 64 madde nedir?
İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durdurulması veya ulusal bayram ve resmi tatillerden önce veya sonra işyerinin kapalı olması halinde telafi çalışması yapılabilir. Ancak bu şekilde çalışabilmek için işin tamamen durdurulması veya tatilde olmanız şart değildir.
4857 sayılı iş kanunu 62 maddesi nedir?
İşçinin aldığı ücretin azaltılması, ikramiye ve sosyal yardımların iptali; İşçinin aleyhine olacak şekilde çalışma koşullarında esaslı bir değişikliktir. Değişikliğin geçerli olabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanununun 62 ve 22 nci maddeleri uyarınca açık ve yazılı rızasının bulunması gerekir.
4857 sayılı iş kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
270 saat fazla mesai geçerse ne olur?
Çalışma koşullarına uymama, 4857 sayılı İş Kanunu. 24/2, (f)’de düzenlenmiştir. Yıllık fazla çalışma 270 saati aşarsa, işçi çalışma koşullarına uymadığı için haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Haftalık çalışma saati 45 saati geçerse ne olur?
Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olarak belirlendiği iş sözleşmelerinde, çalışana çalışılan her saat için ücret ödenir; ayrıca, 45 saati aşan çalışmalarda normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir.
4857 sayılı iş kanunu 65 maddesi nedir?
Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.
4857 sayılı iş kanunu 69 madde nedir?
Gece çalışması yasağı Madde 5 – 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen gece saatlerine tekabül eden 20:00–06:00 arasıdır.
4857 sayılı iş kanunu 66 madde nedir?
Çalışanın çalışma saatleri içinde işe gitmek için harcadığı zaman çalışma süresi olarak sayılır. Çalışanın işe gitmesini gerektiren bir durum yoksa makul bir zaman diliminin çalışma süresi olarak sayılması adalet meselesidir.
4857 sayılı iş kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik mola verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olur ve sürekli olarak verilir.
4857 sayılı iş kanunu 58 maddesi nedir?
MADDE 58. – Yıllık ücretli iznini kullanan işçi, izin süresi içinde ücretli işte çalışıyor sayılırsa, işveren, yıllık ücretli izni süresince kendisine ödenen ücreti kendisine geri öder.
4857 sayılı iş kanunu 83 maddesi nedir?
Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik hiçbir önlem alınmayan ve her an mesleki risklerin ortaya çıkabileceği bir çalışma ortamında çalışmaya zorlanamazlar. Bu durumdaki çalışanlara, iş sözleşmelerini haklı nedenle feshetme veya belirli koşullar altında geçici olarak işten izin alma imkânı tanınır.
4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?
MADDE 47 – BU KANUN KAPSAMINDAKİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.
4857 sayılı İş Kanunu 53 madde nedir?
Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir. Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir.
4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?
İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.
4857 sy iş kanununa göre işçilerin gece sayılan dönemde çalışmaları en fazla kaç saattir?
İşçilerin vardiya usulü ile çalıştırılması halinde, 4857 sayılı Kanunun 42 ve 43 üncü maddeleri ile 70 inci maddesi gereğince yönetmelikte belirtilen haller dışında, gece postalarında işçilerin 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
4857 sayılı İş Kanunu’na göre fazla çalışma süresi bir yılda kaç saatten fazla olamaz?
Madde 5 – Fazla çalışma saatlerinin toplamı yılda 270 saati geçemez. Bu sınır, işçilerin şahsına ilişkin olup, yapılan iş veya çalışma ile ilgili değildir.
1 haftada en fazla kaç saat fazla mesai yapılır?
Çalışma yöntemi ne olursa olsun, fazla mesai haftada 45 saatten fazla çalışma olarak kabul edilir. Günlük çalışma süresi 11 saat olmasına ve haftalık çalışma süresi 45 saati aşmamasına rağmen, 11 saati aşan zamanlar günlük fazla mesai olarak kabul edilir.
Haftalık 45 saat çalışma süresi nasıl hesaplanir?
45 saatlik çalışma haftası, iş günlerine eşit olarak bölündüğünde, çalışanın günlük çalışma süresi 7,5 saat olacaktır. 26 iş günü ve 4 gün haftalık izin hesaplanır. 4 gün haftalık izin ve günde 7 gün.