İçeriğe geç

Farsça Gökyüzü Ne Demek

Farsça gök ne demek?

X ile biten kelime kökeni: “Asmân: Farsça “gök, cennet”.

Eski Türkçede gökyüzü ne demek?

Tengri, tanrı, Eski Türkçe’de gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inançları olan Tengriizm’de gökyüzü Tanrı’dır (Kök Tengri) veya göğün yüce ruhudur. Ayrıca Orhun yazıtlarında ilk çözülen kelimedir ve “𐱅𐰭𐰼𐰃” olarak yazılmıştır. Yer Tengri; Gök Tengri’nin torunu, Kayra Han’ın oğlu, Ülgen’in kardeşi ve Erlik’in amcası.

Zazaca gökyüzü ne demek?

Osmanlıcada gökyüzü anlamına gelen asman kelimesinin Farsça karşılığı asuman’dır. Zazacada Asmên kelimesi gökyüzü anlamına gelir.

Güneş Farsça ne demek?

Güneş’ten tercüme: تاب آف tab-ı âf.

Eski dilde gök ne demek?

Araştırmaya göre, “gök” kelimesi Göktürk, Uygur ve Karahanlılar dönemlerinde “kök” olarak kullanılmış; Eski Anadolu Türkçesi döneminde “k” sesinin “g”ye dönüşerek “gök” biçimini aldığı görülmüştür. Köl Tigin yazıtında “teñri” kelimesinin “gök” anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir.

Kebût ne demek?

Yukarıda görüldüğü gibi, Türk lehçeleri genellikle güvercin kelimesinin farklı telaffuzlarını kullanır. Ancak Özbek, Türkmen ve Uygur Türkçesinde Farsça kebûter’in türevleri kullanılır. Daha erken zamanlarda Türkçeden ayrılmış olan Yakutçada xoluup (Vasiliev, 1995) güvercin anlamına gelir.

Gökyüzün diğer adı nedir?

Gökyüzü veya gök kubbe, birçok nedenden ötürü tanımlanması zor bir terimdir. Kabaca, bir kişinin tüm gök cisimlerini kapsayan açık bir alana baktığında gördüğü alan olarak tanımlanabilir.

Osmanlıca yıldız ne demek?

Osmanlı Türkçesi یلدز‎, Proto-Türkçe *yulduŕ.

Öz Türkçe hava ne demek?

Kalığ; Eski Türkçe’de hava anlamına gelmektedir.

Zazaca ay ışığı ne demek?

“Gündüzleri ev hapsinde tutulan, geceleri karanlıkta kilitli tutulan, ay ışığında gökkuşağı çıkan trans seks işçilerine ve gecenin karanlığında ev hapsinde katledilen eşcinsel ve trans bireylere Roştîya Asmê adını verdik.” Dersim’in ilk LGBTİ örgütü olan Roştîya Asmê, Zazaca’da “ay ışığı” anlamına geliyor.

Kirmancki ne demek?

Kırmançça veya Kırmancca veya Kırmanca (Kırmanç: Kırmancki / Kirmanckî, Kırmanci) Zazaki’nin diğer adıdır. Bu adlandırma, Zazaki’nin bir aksanı veya lehçesi olan Kuzey Zazaki için de yeni kaynaklarda kullanılmaktadır. Kırmançlar tarafından kullanılmaktadır.

Zazaca gökkuşağı ne demek?

Gökkuşağı: SÛRHEWZE (m) (sur: kırmızı, hewz: yeşil) Diğerleri: Miya Oli/Heqi/Anafatma Futka Heqi/Anafatma Mundê/Mundiya Eyşfatma/Hz.Fatma..

Farsça’da ay ne demek?

Farsçada ay anlamına gelen mah kelimesinin sonuna Arapça -iyye eki getirilerek oluşturulan mahiyye bileşiği, “aylık, aylık” anlamına gelir. Geçici olarak sadece Ramazan ayında kurulduğu için bu adı almıştır.

Farsça göz ne demek?

Kuyu kelimesi Farsça göz anlamına gelen “çeşm” kelimesinden gelmektedir.

Farsçada güzel gözlü ne demek?

Farsçada “güzel gözler” anlamına geliyor.

Gök’ün anlamı ne?

Yeryüzünü, göğü, gökleri örten kubbe biçimindeki mavi uzay; bütün gök cisimlerini içine alan sonsuz uzay, dış uzay; gök rengi, yeşilimsi mavi gibi değişik anlamlara gelen “gök” sözcüğü, Türkçenin ilk yazılı metinlerinde de karşımıza çıkmaktadır (MBTS, 2005: 1066-1067).

Gök kelimesinin kökü nedir?

Sky – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kȫk “gökyüzü, mavi” kelimesinden türemiştir. Eski Türkçe köt – “kaldırmak” ve köt “geri” kelimeleriyle ilişkili olduğu varsayılabilir.

Gök ismi ne demek?

Kökeni. Osmanlı Türkçesi گوك (“mavi, yeşil; gök”), Eski Anadolu Türkçesi mavi, yeşil, Anadolu *kȫk (“mavi, yeşil”). Eski Türkçe 𐰚𐰇𐰚‎ (kuk) ile akrabadır.

Osmanlıca yıldız ne demek?

Osmanlı Türkçesi یلدز‎, Proto-Türkçe *yulduŕ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gecelik Escort