Hukukta peçeleme nedir?
Harun AKGÜL. Gizleme, mükelleflerin özel hukukta sözleşme özgürlüğünü kullanarak vergi kanunlarını dolanma yoludur.
Peçeleme suç mudur?
Mevzuatımızda, hukuka aykırı dolandırıcılık nedeniyle gizleme yasaktır.
Muvazaa ve peçeleme nedir?
– Muvazaalı sözleşmede, sözleşme taraflarının fiili iradesi ile görünür iradesi arasında bilinçli bir uyumsuzluk vardır. Gizleme sözleşmesinde, iradeler arasında bir uyumsuzluk yoktur. Gizleme sözleşmesinde ifade edilen irade ile ifade edilmesi amaçlanan irade arasında bir fark yoktur, aynıdırlar.
Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Anayasa’nın 73. maddesi, vergilendirmeyi düzenleyen Anayasa’nın temel ilkelerini belirler. Bu ilkeler sırasıyla, verginin kamu harcamalarını karşılamayı amaçlaması, mali kapasiteye orantılılık, vergi yükünün adil ve dengeli dağılımı ve verginin yasallığıdır.
Peçeleme kaçakçılık mıdır, kaçınma mıdır?
Ekonomik yorumlama ile belirlenebilen ve vergi hukukunu yorumlamanın özel bir yöntemi olan gizleme, vergi mükellefleri tarafından vergiden kaçınmanın bir yolu olarak görülmektedir. Gizleme yoluyla vergi borcu yaratılmasının önlenmesiyle, vergi mükellefleri devlete karşı haksız avantajlar elde eder ve ayrıca kendi lehlerine de avantajlar elde ederler.
Vergide muvazaa nedir?
Muvazaa, gerçek olmasa bile gerçekmiş gibi yasal sonuçları olan işlem ve düzenlemelere atıfta bulunur. Hem gizleme hem de muvazaa işlemlerinin amacı vergi idaresini aldatmaktır.
Yanlış bilgi vermek suç mu?
Sahte haber paylaşmak, sahte haber oluşturmak, “Kamuoyunu yanıltıcı bilgileri alenen yayma suçu” 1 (bir) yıldan 3 (üç) yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Fail bu suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyetleri sırasında işlerse 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılır.
Vergiden kaçınmak suç mudur?
Vergi kaçınması yok, ceza yok, para cezası yok, faiz yok. Vergi kaçırma veya vergi kaçınması bir suç değildir, ancak idari suç olarak para cezasıyla cezalandırılabilir.
Seni şikayet edeceğim demek suç mu?
Örneğin, mağdura yöneltilen “Seni yok edeceğim” gibi sözler basit tehdit suçunu oluşturur ve bir kişiyi kemerindeki silahı göstererek korkutma gibi davranışlar silahlı tehdit suçunu oluşturur. Tehdit suçuyla korunan yasal çıkar, bireyin iç huzuru ve karar ve eylem özgürlüğüdür.
Muvazaayı kim ispat eder?
“Bir muvazaa iddiasında bulunan veya onun halefi olan, yani sözleşme taraflarından birine karşı dava açan kişi, bu iddiasını Medeni Kanun’un 6. maddesi uyarınca ispat etmek zorundadır.”
Kaç çeşit muvazaa vardır?
Genel olarak muvazaa kavramı Tam muvazaa kavramı vardır ve basit muvazaa ve nitelikli muvazaa olmak üzere iki türü vardır.
Muvazaanın hükmü nedir?
Muvazaa davasının amacı, borçlunun tasarruf işlemlerinin gerçekte hiç yapılmadığını tespit etmektir. Davacının bu davadaki amacı, alacaklarını tahsil etmek için, esasen muvazaa nedeniyle geçersiz olan işlemin geçersizliğini sağlamaktır.
Vergiyi doğuran olay nedir?
Vergiyi doğuran olay kavramı Vergi Usul Kanunu’nun 19. maddesinde tanımlanmıştır. Madde 19; “Vergi alacağı, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi veya hukuki durumun gelişmesiyle doğar. Vergi alacağı, mükellef için bir vergi yükümlülüğünü temsil eder.” şeklindedir.
Tali kaynaklar kaça ayrılır?
Yardımcı kaynaklar (ikincil kaynaklar) Bu kaynaklar şunlardır: açıklayıcı genel duyurular, örf ve adetler, yönetmelikler, genelgeler ve genelgeler, mahkeme kararları ve bilimsel öğretiler.
Sorumluluk feriliği nedir?
(sorumluluğun bağımlılığı). Ödemedikleri ve verginin asıl borçludan tahsil edilemediği durumlarda uygulanabilir (teselsül sorumluluk). Vergi borcu mükelleften tahsil edilmedikçe borçluya başvurulamaz.
Vergi hukukunda kıyas yasağı nedir?
Vergilerin hukuki dayanağı ilkesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan kıyaslama yasağı ilkesi, kanunilik ilkesinin yanı sıra, hukuki güvenliğin sağlanmasını ve kanunla düzenlenmedikçe bireyin zararına olacak her türlü durumun önlenmesini mümkün kılar.
Ekonomik yaklaşım ilkesi nedir?
Çeşitli yazarlara göre, vergi hukuku anlamında ekonomik yaklaşım, vergiyi doğuran olguların tespitinde ve vergi hukukunun yorumlanmasında, tarafların seçtikleri hukuki şekillerin ötesine geçilerek olguların gerçek ekonomik ve maddi yönlerinin dikkate alınması anlamına gelmektedir5.
Vergi sorumlusu nedir?
Vergi mükellefi, vergi ödemesi için vergi dairesine başvuran kişidir. Vergi kanununun izin verdiği durumlar hariç, vergi yükümlülüğü veya vergi sorumluluğuna ilişkin özel anlaşmalar vergi daireleri için bağlayıcı değildir.